CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

30 May 2010

Ijab dan kabul

Firman Allah:

Maksudnya: Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, bahawa Dia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. (Surah Ar-Rum: 21)
Perkahwinan atau nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah ijab dan qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam[1]. Perkataan zawaj digunakan di dalam al-Quran bermaksud pasangan dalam penggunaannya perkataan ini bermaksud perkahwinan Allah s.w.t. menjadikan manusia itu berpasang-pasangan, menghalalkan perkahwinan dan mengharamkan zina.Setiap negeri mempunyai cara tersendiri dalam sebutan/lafaz akad nikah. Maka ada sebutan yang mudah dan lancar untuk dilafazkan, ada yang kena ulang beberapa kali. Ini kerana jika ayat yang dilafaz itu tidak lancar dan sebutan kurang jelas maka akan diulang lagi sehingga para saksi berpuas hati.Syarat ijab

* Pernikahan nikah ini hendaklah tepat
* Tidak boleh menggunakan perkataan sindiran
* Diucapkan oleh wali atau wakilnya
* Tidak diikatkan dengan tempoh waktu seperti mutaah(nikah kontrak e.g.perkahwinan(ikatan suami isteri) yang sah dalam tempoh tertentu seperti yang dijanjikan dalam persetujuan nikah muataah)
* Tidak secara taklik(tiada sebutan prasyarat sewaktu ijab dilafazkan)

Contoh bacaan Ijab:Wali/wakil Wali berkata kepada bakal suami:"Aku nikahkan/kahwinkan engkau dengan Diana Binti Daniel dengan mas kahwinnya/bayaran perkahwinannya sebanyak RM 3000 tunai".


Syarat qabul

* Ucapan mestilah sesuai dengan ucapan ijab
* Tiada perkataan sindiran
* Dilafazkan oleh bakal suami atau wakilnya (atas sebab-sebab tertentu)
* Tidak diikatkan dengan tempoh waktu seperti mutaah(seperti nikah kontrak)
* Tidak secara taklik(tiada sebutan prasyarat sewaktu qabul dilafazkan)
* Menyebut nama bakal isteri
* Tidak diselangi dengan perkataan lain

Contoh sebuatan qabul(akan dilafazkan oleh bakal suami):"Aku terima nikah/perkahwinanku dengan Diana Binti Daniel dengan mas kahwinnya/bayaran perkahwinannya sebanyak RM 3000 tunai" ATAU "Aku terima Diana Binti Daniel sebagai isteriku".

Selepas qabul dilafazkan Wali/wakil Wali akan mendapatkan pengikhtirafan/kesaksian dari para hadirin khususnya dari saksi perkahwinan dengan cara meminta saksi mengatakan lafaz "Sah" atau perkataan lain yang sama maksud dengan perkataan itu.

Selanjutnya Wali/wakil Wali akan membaca doa selamat agar perkahwinan suami isteri itu berkekalan dan berbahagia sepanjang kehidupan mereka serta doa itu akan diAmeenkan oleh para hadirin.

Sejurus itu,mas kahwan/bayaran perkawinan/mahar akan diserahkan kepada pihak isteri.Maka selepas selesai sahaja lafaz ijab dan qabul, bermulalah satu tanggungjawab yang baru selaku tugasan kita sebagai suami dan juga bakal bapa. Iaitu menjadi pemimpin dalam rumahtangga bagi melahirkan keluarga yang beriman dan bertaqwa.

Menjadi ketua merupakan satu tanggungjawab yang besar. Dari itu untuk kita dianggap sebagai ketua keluarga tidak cukup hanya memenuhi tuntutan nafkah. Tetapi perlu memainkan peranan yang lain untuk meraih penghormatan dari isteri dan anak-anak.

Antara tanggungjawab suami yang utama terhadap isteri ialah melayan isteri dengan baik. Malah ia sebahagian daripada keimanan seseorang. Sebagaimana yang ditegaskan oleh baginda Rasulullah:


Maksudnya: Orang mukmin yang paling sempurna imannya, ialah mereka yang mempunyai budi pekerti yang baik serta melayani isterinya dengan penuh kemesraan.(Riwayat Imam Tirmizi)

Kasih sayang amat penting dalam rumah tangga kerana ia akan memudahkan tugasan kita dalam memimpin keluarga ke arah jalan yang diredai, kerana pimpinan tidak akan berkesan jika tiada perasaan hormat kepada ketua. Perasaan hormat hanya akan datang daripada hubungan yang erat antara keluarga iaitu melalui jalinan hubungan kasih dan sayang.

Antara tugasan berat kita sebagai seorang ketua keluarga ialah membentuk keluarga yang beriman dan bertaqwa. Bagi memastikan tugasan ini dapat dijayakan dengan sempurna, maka kita perlu melakukan perkara-perkara berikut agar segala perkara yang bakal disampaikan dapat diterima dengan baik oleh keluarga.

Antara perkara tersebut ialah:

Pertama: Menunjukkan contoh teladan yang baik.

Sebagai ketua keluarga, adalah satu perkara yang sangat penting dan mustahak untuk kita menjadi role model kepada anak-anak dan juga isteri.

Sesuatu perkara akan menjadi lebih mudah untuk diikuti oleh keluarga apabila kita melakukan apa yang kita seru. Ini dapat dilakukan dalam perkara seharian kita seperti melakukan amal ibadah dan juga menjaga kebersihan rumah dan sebagainya.

Ingatlah kekata pepatah melayu, ‘Bapa borek, anak rintik’.

Bagaimanakah kita hendak melarang anak-anak untuk tidak merokok, sedangkan kita sendiri merokok setiap hari? Atau bagaimana kita hendak menggalakkan anak kita belajar bersungguh-sungguh, sedangkan kita sendiri tidak menjadikan amalan membaca satu budaya dalam diri kita?

Kedua: Luangkan masa anda.

Sebagai seorang ketua keluarga, tidak dinafikan menjadi kewajipan bagi kita untuk mencari nafkah bagi isteri dan anak-anak. Seterusnya masa kita bersama keluarga amatlah terhad.

Namun itu bukanlah satu alasan untuk kita tidak cuba berdamping dengan keluarga. Ingatlah, bukan berapa lama masa yang dihabiskan bersama keluarga, akan tetapi yang penting ialah berasa lama masa berkualiti yang kita habiskan bersama keluarga itulah yang menjadi ukuran.

Manfaatkanlah seberapa banyak masa yang anda ada di samping keluarga dengan melakukan aktiviti yang berfaedah bersama walaupun seketika. Aktiviti mudah seperti sarapan atau makan malam bersama, solat berjemaah bersama, menonton TV, berbasikal atau aktiviti ke pasar secara bersama adalah contoh aktiviti-aktiviti mudah yang boleh dilakukan bersama keluaga.

Ingatlah masa itu tidak akan pernah ada, kecuali jika kita yang mencari masa tersebut.

Ketiga: Berikan pujian serta belaian.


Dalam usaha membentuk jalinan keluarga yang erat, sebagai ketua keluarga, kita perlu prihatin terhadap segala perkara positif atau terpuji yang dilakukan oleh isteri atau anak-anak walaupun kecil.

Pujilah mereka apabila melihat satu kelakuan yang positif, ucapkan terima kasih, ingatlah, perkara mudah yang anda lakukan ini akan menyemarakkan lagi keinginan mereka untuk terus melakukan perkara kebaikan, apabila melihat diri mereka dihargai.

Cuba kita tanya diri kita sendiri, apa perasaan kita bila sesuatu perkara baik yang dilakukan di tempat kerja sebagai contoh, diberi penghargaan dan mendapat sebutan serta pujian oleh majikan? Pastinya kita akan rasa diri kita dihargai dan akan menyemarakkan lagi usaha kita untuk terus berusaha dan meningkatkan prestasi kerja.

Selain itu, pujian yang diiringi dengan sentuhan juga amat bermakna buat isteri dah anak-anak. Mereka akan lebih rasa disayangi dan dicintai. Sentuhlah dan pegang tangan atau bahu isteri atau anak anda setiap kali memuji atau memberi teguran. Ia akan memberi impak atau kesan yang sungguh besar, tidak lain dan tidak bukan kerana merasa diri mereka dihargai dan disayangi.Ingatlah, perkara ini perlu menjadi amalan seharian kita, kita perlu dilihat sebagai seorang yang seimbang dalam memberi teguran dan juga pujian, janganlah kita dilihat sebagai suami atau bapa yang tahu marah dan mendisiplinkan anak sahaja, tetapi juga kita ingin dilihat sebagai seorang suami dan juga bapa yang penyayang.

Semoga dengan ikatan kasih sayang dan perhubungan yang erat ini akan dapat mengukuhkan institusi keluarga kita seterusnya dapat memberikan kita kelebihan dalam memimpin keluarga ke arah kehidupan yang diredhai oleh Allah di dunia dan akhirat. Amin.

0 comments: