CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

07 June 2012

Ketidakadilan Dalam Nafkah Isteri Kedua
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sejak akhir-akhir ini, makin banyak luahan hati para isteri kedua apabila berlaku ketidakadilan dan pengabaian para suami kepada mereka.

Saya yang membaca kadang-kadang rasa amat ngeri dan takut dengan balasan Allah terhadapt pengabaian para suami ke atas amanah yang Allah telah berikan.

Turut sama ialah orang yang menyumbang untuk suami tidak berlaku adil, dan suami mengabaikan tanggungjawab terhadap isteri-isterinya.

Sebenarnya, apabila seorang lelaki tu berani untuk berpoligami, dia juga mesti seorang berani untuk menghadapi ujian dan cabaran. Tetapi kebanyakkan luahan hati isteri kedua menggambarkan suami mereka hanya berani menikahi tetapi tidak berani untuk menghadapi cabaran.

Antara kisah terbaru, luahan hati puan ini, ketidakadilan dalam bilangan bermalam dan nafkah.Saya merupakan isteri kedua,bergaji lebih kurang sama dengan suami,penjawat awam dan mempunyai 2 org anak hasil perkahwinan terdahulu. Sebelum berkahwin,suami memang ada memberitahu yang dia tak mampu dari segi kewangan. Tapi pada masa itu,saya tidak fikirkan tentang kewangan kerana saya sendiri sudah mempunyai pendapatan sendiri. Setahun dalam alam perkahwinan,cukup membahagiakan saya, dari segi kewangan memang tak pernah ada masalah,kerana apa yang saya terima dari suami,saya tak pernah mengeluh. 
Namun baru2 ini,hati saya seolah2 dihasut oleh bisikan syaitan. Saya telah mendapat tahu bahawa suami sebenarnya berkemampuan untuk memberi nafkah pada saya. Sebagai penjawat awam,saya agak mudah untuk membuat pinjaman. saya pernah menolong suami untuk membuat pinjaman kerana merasakan sbg isterinya,saya harus menolongnya. Tapi sehingga menjejak ke usia setahun perkahwinan kami,dia masih tidak membri nafkah kepada saya kecuali bayaran pinjaman tersebut. 

Segala perbelanjaan kehidupan kami,saya yang keluarkan. Terus terang,dia seorang yang baik. Hubungan dengan isteri pertama agak tegang,seolah2 kuasa ditangan isterinya kerana isterinya sering menggunakan syarat2 tertentu agar suami berada dalam serba salah. Dalam dirinya..tiada istilah poligami. tak dinafikan,setiap kali suami menghadaapi msalah,saya sering membri bantuan yang tak berbelah bagi. nasihat dan pandangan saya utarakan. tetapi bila dia mula berbaik dengan yang pertama,dia sering menyalahkan saya kerana sering mengingatkan dirinya tentang tanggungjawab suami mendidik isteri.

Sebelum ni,dia sering mengeluh,kerana isteri pertama sering bermasam muka dengannya,kecuali jika dia perlukan pertolongan seperti duit,barulah dia akan berbaik dengan suami. Saya malas nak pedulikan mereka lagi,kerana sudah puas saya menasihati agar suami lebih pandai menangani masalah. Jika saya meminta cerai,adakah saya akan dimurkai Allah? kalu dulu,setiap apa yang saya keluarkan saya niat sedekah tetapi setelah saya tahu,suami berkemampuan,adakah berdosa jika saya tidak redha dengan nafkah saya yang sepatutnya? Adakah ini cinta ikhlas seorang suami? Jika ternyata tidak ikhlas...saya rasa pengunduran itu perlu kerana tak mahu suami terus berdosa.

Berikut adalah beberapa pandangan dan nasihat forumer kepada puan ini.

Pandangan 1

sayang...
Tahukah status isteri itu sangat mulia. Bersihkan hati, jangan termakan bisikan syaitan. Syaitan tak mahu rumahtangga bahagia. Itu sebab di datang perasaan tidak ikhlas, dan rasa terpedaya.

Apa salahnya teruskan seperti awal perkahwinan, tidak usah persoalkan samada suami mampu atau tidak mampu memberikan nafkah. Redhalah dengan apa yang suami lakukan supaya rumah tangga bahagia. Seorang isteri tidak disoal apa yang suami lakukan samada tentang keadilan, tanggungjawab atau apa saja selagi bukan kita yang menjadi punca.

Jika isteri redha, itu lebih baik daripada berundur diri. Jika seorang isteri itu baik, redha,lama-lama suami akan sayang, walaupun dia tidak berlaku adil, sekurang-kurang ada suami untuk meredhai isteri saat kematian. Alangkah bagus, jika seorang isteri mati dalam redha suami, kerana dengan redha suami maka Allah juga redha ke atas dirinya.

Usah pertikaikan apa suami buat, adil atau tidak, mampu atau tidak, tetapi pertikaikan apakah cukup bakti aku kepada suami aku untuk aku layak ke syurga atau redha suami.

Luahan seterusnya puan ini;

Semalam saya terdengar percakapan mereka di telefon. Bukan niat nak mendengar tetapi terdengar. Mungkin suami memujuk isterinya kerana suami datang berjumpa saya. Antara isi percakapan mereka...

"abg tak boleh ceraikan dia,itu kejam namanya. Kenapa awak nak risau..segala gaji abg semuanya untuk kita,dia tak dapat ape pun,abg lebihkan awak dari semua sudut kerana abg terlalu sayangkan awak dan anak2. Memang abg bersalah kerana berkahwin dengan dia tapi apa abg boleh buat? Sehingga ke akhir hayat,awak akan dapat semuanya dari abg,dia takkan dapat apa2 pun,itu janji abg. Abg akan tunaikan janji2 abg tapi jgn minta abg ceraikan dia dan awak pun tak boleh minta cerai kerana abg nak hidup dengan awak sampai bila2."

So what should i do now? terus bertahan? Memang benar,setahun pernikahan kami,suami hanya menunaikan tggungjawab batin,yg lain2 boleh dikatakan hanya 1% saja. Saya nak kekalkan status isteri ini tapi saya akan menjauhkan diri dari suami. Saya nak dia celik mata tentang kewujudan saya. Mungkin dengan cara menjauhkan diri,dia lebih menghargai saya.

Pandangan 2

Pilihan di tangan puan, jangan fikir banyak-banyak hal yang remeh walaupun ia merupakan tanggungjawab dia. Dia punya tanggungjawab , biar dia yang settlekan.

Kalau puan nak lagi status isteri, abaikan semua tu, teruskan seperti biasa mula-mula dahulu, kerana tanpa dia, puan tak dapat apa-apa layanan istimewa.

Pandangan 3

Puan akan rugi kalau bertindak menjauhkan diri. Kemungkinan suami untuk sedar kehadiran puan semakin tipis kerana puan mensia-siakan peluang untuk memikat suami. Di situ isteri pertama akan mendapat kelebihan melayan suami dengan lebih baik, kerana suami telah memberi jaminan untuk melebihkannya berbanding puan.

Kesimpulannya, tindakan puan menjauhkan diri hanya akan merugikan puan sendiri kerana suami puan tetap mempunyai/mendapat layanan dari isteri yang lain.Wallahua'lam.

Pandangan 4

Puan isteri yang baik dan puan tahu apa yang puan patut lakukan. 

Puan boleh memilih untuk 'merajuk' agar suami sedar kehadiran puan, tapi secara peribadinya saya tidak setuju. Saya lebih suka syorkan agar puan terus bersabar dan melayan suami sebaiknya setiap kali suami melapangkan masanya untuk puan. Hargai kesempatan dan peluang yang ada kerana puan juga mengakui suami memberi layanan yang baik pada puan.

Bersyukurlah dengan membaca banyak lagi kisah monogami dan poligami di halaqah ini yang keadaan mereka lebih buruk dari puan. Masih ramai lagi isteri kedua yang jauh lebih terabai dari puan, dan kisah isteri kedua yang perlu puan renungkan seperti kisah Siti Hajar moga dapat puan jadikan iktibar.

Selain dari pengabaian dan tanggungjawab suami terhadap puan, puan masih ada tanggungjawab berat yang akan disoal di akhirat, antaranya mendidik anak-anak. 
Tabahkan diri puan, didiklah anak2 sebaik-baiknya walaubagaimanapon suami puan mengabaikan puan.
Wallahua'lam.

Pandangan 5

Bersyukurlah, dengan adanya suami anda dapat mengelakkan diri dari melakukan maksiat kerana ketika nafsu membara , ada tempat untuk dilempiaskan.

Biarpun suami itu adil atau mengabaikan, dari satu sudut, anda mendapat timbunan pahala dan menjauhi dosa.

Pandangan 6


Buatlah seperti orang ber'couple' tetapi anda halal. Ibarat puan berkasih dengan suami orang. Bercinta dengan suami orang cuma dapat kasih sayang, perhatian . Mana ada suami orang nak tanggung apa-apa. Yang ada kerana tahu ada orang kasih pada dia, perempuan tu lagi yang kena bayar makan dan kos dating.

Couple puan halal. Soal dia abai atau laksanakan tanggungjawab, itu hal dia, asalkan puan ada tempat berkasih sayang dan bermanja.


Begitulah antara pandangan dan nasihat untuk membantu agar kuat dan tabah menghadapi ujian. Terus terang, jauh dalam hati saya, tidak kira anda isteri nombor berapa, berpoligami atau monogami, apabila menghadapi ujian di dalam rumah tangga, elakkan perceraian. Berdoa kepada Allah mohon berikan petunjuk jalan keluar terbaik dalam masalah yang sedang dihadapi.

Kita, suami, isteri-isteri semuanya menyembah tuhan yang satu, tuhan yang sama, maka kenapa ragu untuk mengadu kepada Allah apabila datang ujian? Ujian yang Allah berikan kepada manusia, berserta jalan penyelesaiannya. Hanya jika kita tak mampu fikir, mohon clue dari Allah.

Ingatlah hati semua makhluk berada di dalam genggamanNYA, dan Allah Maha Berkuasa ke atas setiap hati-hati ini.


Kisah di atas boleh dilayari di sini ,  HalaqahnetImpianku menjadi isteri solehah,
mencintai, mengasihi zaujku selepas Allah dan RasulNYA.

0 comments: