CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

23 July 2010

Sayangi ibu, bapa, mentua sama rata

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
JIKA Allah menurunkan hidayah, segeralah bertaubat tetapi apa caranya jika orang tua sudah meninggal dunia sedangkan ketika hidupnya kita pernah menderhaka kepada mereka?


Maka ziarahilah pusara ibu bapa dan bacakan ayat suci untuknya. Jumpa kembali kawan baik ibu bapa atau jiran yang masih ada dan berbuat baik kepada mereka.


Sedekahkan kepada masjid atas nama ibu bapa. Walaupun ibu bapa sudah meninggal, minta maaf berkali-kali semoga mereka berdua reda dan Allah mengampunkan dosa. Allah Maha Pengampun dan luas rahmat-Nya tetapi jangan pula mengambil kesempatan untuk berbuat jahat, kemudian baru hendak bertaubat.


Hidup tidak tenteram atau bala akan diterima. Cuba kita perhatikan kemalangan yang berlaku setiap hari. Contohnya, tayar kereta pecah, jangan lihat dengan mata kasar, tetapi cuba selidiki kesalahan yang kita lakukan hari ini.


Pertama, bagaimana hubungan kita dengan Allah? Jika semuanya baik, turun ke peringkat kedua, bagaimana pula hubungan kita dengan ibu bapa? Pastikan hubungan kita dengan ibu bapa sentiasa harmoni dan lancar. Tidak rugi menjalin hubungan baik kerana hayat mereka bukanlah terlalu panjang untuk bersama kita.


Lazimnya dalam hubungan ini, ibu yang dilebihkan sedangkan bapa menjeruk perasaan kerana tidak dipedulikan anak. Hubungan dengan bapa sepatutnya sama dengan ibu tetapi dalam konteks Islam, kalau berlaku pertembungan, Rasulullah meminta ibu didahulukan. Tiga kali ibu memanggil, barulah sekali kepada bapa.


Bagaimanapun, sebaik-baiknya kasih sayang dan perhatian biar sama agar kedua-duanya tidak berkecil hati. Begitu juga dengan nenek, walaupun kata-katanya ada yang mengarut tetapi jangan melawan di depan mereka.


Sebenarnya, golongan nyanyuk dan tua mencabar kesabaran kita. Walaupun Allah tidak mengambil kira kata-kata mereka, kita wajib mentaati dan menghormati golongan tua. Mentua juga mesti dimuliakan seperti kita menghormati orang tua sendiri. Jika mereka berkecil hati, samalah seperti tersinggung hati ibu bapa kita.


Kita sayang anaknya, jadi mengapa tidak turut menyayangi orang yang melahirkannya? Saya tahu, ada menantu berkecil hati dan memendam rasa terhadap mentua yang terlalu mengambil berat terhadap anaknya.


Bersabarlah dan jalin hubungan baik kerana taraf mereka sama seperti ibu bapa kandung. Kewajipan anak lelaki, pertama kepada Allah, kedua kepada Rasul dan ketiga kepada ibu dan ibu mentua manakala keempat bapa dan bapa mentua. Kelima barulah isteri.


Jadi, isteri kena faham jika suami sayang dan melebihkan ibu bapa kerana itu memang wajar. Sebaliknya, anak perempuan, yang pertama Allah, kedua Rasul dan ketiga suami.


Jalan pintas ke syurga bagi anak selain Allah adalah ibu bapanya. Perasaan mentua perlu dijunjung kerana mereka berhak ke atas menantu.


Seperti kisah Nabi Allah Ibrahim dengan anaknya Nabi Ismail. Suatu hari Nabi Ibrahim ke rumah anaknya dan kebetulan Nabi Ismail tidak ada di rumah. Isterinya pun tidak mengenali mentuanya. Menantunya berkasar, menyebabkan Nabi Ibrahim berkecil hati tetapi sebelum pulang, Nabi Ibrahim berpesan kepada menantunya itu, meminta suaminya menukar alang rumah kepada yang baru.


Apabila Nabi Ismail pulang ke rumah, isterinya menggambarkan rupa lelaki berkenaan yang menyampaikan pesanan. Nabi Ismail sedar, itu adalah bapanya. Nabi Ismail insaf di sebalik simbolik kata-kata bapanya bahawa isterinya bukan daripada kalangan wanita yang berakhlak, lalu diceraikan.


Kemudian Nabi Ismail berkahwin kali kedua dan bapanya masih tidak mengenali menantu. Sekali lagi Nabi Ibrahim melawat dan menantunya melayan dengan bersopan santun walaupun tidak kenal siapa baginda. Nabi Ibrahim tertarik dan sebelum pulang, baginda berpesan lagi, dengan mengatakan alang rumah anaknya sudah cukup baik dan jangan ditukar kepada yang lain.


Semoga menjadi iktibar, teladan dan panduan di dalam melayari rumah tangga bahagia. Kebahagiaan itu lahir apabila kita beruapaya membahagiakan orang-orang yang kita sayangi.Impianku menjadi isteri solehah,
mencintai, mengasihi zaujku selepas Allah dan RasulNYA.6 comments:

Anis Radzi said...

Alhamdulillah..terima kasih atas perkongsian yang bermanfaat. Mohon untuk berkongsi di blog sy ye. Syukran jazeelan.

Ummi Munaliza said...

Silakan Anis, ambillah mana-mana yang bermanafaat untuk kita sampaikan kepada para sahabat dan teman.


Salam ukhuwwah dari saya...

Anonymous said...

Salam,
saya ada kemusykilan sikit..
1. kalau kehendak ibu/bapa dengan ibu/bapa mertua bertembung macam mana pula?
2. ibu/bapa mertua isteri juga sama macam ibu/bapa mertua suami dari segi taat dan sebagainya?

Ummi Munaliza said...

Jika berlaku pertembungan,kena duduklah berbincang,mana yang lebih aula itu diutamakan.

Berikan alasan yang manasabah, berterus terang adalah langkah terbaik supaya mereka tidak merasa kecil hati.

InsyaAlah jika ibu bapa mertua yang baik,mereka memang sentiasa berlapang dada untuk meringankan keupayaan anak menantu membantu mereka.

contohnya,jika bulan ini,mak ayah mertua nak adakan kenduri,yang mana sepatutnya giliran balik rumah mak ayah,maka gantikan bulan berikutnya ke rumah mak ayah pula.Balik lah dulu bulan ini ke rumah mak ayah mertua.

Dalam apa hal pun begitu...

2.Dalam apa jua halpun memang kena taat mak ayah mertua seperti mak ayah sendiri.

Namun ada turutannya yang telah Rasullullah terangkan antara ibu dengan ayah siapa lebih diutamakan. Begitu juga ibu mertua dan ayah mertua..siapa yang perlu lebih diutamakan.

Anonymous said...

Terima kasih untuk jawapan kepada 2 persoalan tersebut,
selamat menjalani ibadah puasa.

wazay nuada said...

Walaubagaimanapun..ibubapa kandung lebih haknya dari mertua..jika menemui jalan buntu..mertua tetap mertua sampai bila2 pun walaupun telah bercerai...